PELET

Peć na pelet čisti je i učinkovit uređaj za grijanje kuće koji sagorijeva male pelete na biomasu.

Za rad peći na pelet potrebna je standardna električna utičnica od 110 volti koja koristi ventilatore za puhanje za postizanje čistog sagorijevanja i za rasprostranjivanje zagrijanog zraka u dom.

Rezervno napajanje može održavati rad peći na pelet u slučaju nestanka struje u jakoj oluji.

U tzv. “toplini bez rada” možete uživati u svom domu s peći na pelet. Jednostavno istresite pelet u lijevak, a pelet se automatski dodaje u komoru za sagorijevanje. Rezervoar radi ili koristeći gravitaciju ili ima sustav svrdla koji pokreće električni motor. Sustav svrdla polako se okreće i smiješta pelet u vatru. Ventilator upuhuje mlaz vrućeg zraka u vatru, što pomaže pri održavanju stalno visoke temperature i vatra koja gori učinkovito, ravnomjerno. Drugi ventilator puše zrak kroz odvodne cijevi, koje prolaze kroz unutrašnjost peći, proizvodeći dugotrajnu toplinu s veoma malom potrebom za održavanjem.
Sustav peleta jedan je od najekonomičnijih i najboljih ekoloških sustava grijanja dostupnih na tržištu. Peći na pelet omogućuju daljnje smanjenje potrošnje, jamčeći veću uštedu peleta.
Za peći na pelet postupak prvog paljenja nije obvezan. Zapravo se svaki proizvod pojedinačno testira na kraju proizvodne linije, simulirajući hladno paljenje. Ispitivanje stoga čini prvi postupak paljenja opcijskim i omogućuje uštedu na troškovima početne tehničke podrške.

Peći na pellet s ventilacijom zraka su snažne i mirne, a omogućuju brzu raspodjelu topline u okolišu u kojem se peć nalazi. Ventilatorima se može upravljati neovisno, kako bi se povećala udobnost i prinos peći.

Pelet dolazi u vrećama od 15-20kg te se slažu jedna na drugu. Veoma je važno da pellet ostane suh, kako bi radio u punom kapacitetu.

U radu peći na pelete koriste se tri motora. Možete čuti konvekcijski ventilator, ventilator izgaranja, malo strujanja zraka, a ponekad i svrdlo. Proizvođači se trude poboljšavati peći na pelet tako da su najnoviji modeli tiši I bolji od prethodnih verzija. Kako peći na pelet stare, ponekad proizvode dodatne zvukove. Zatezanje različitih dijelova peći često može zaustaviti bučne vibracije.

Prema američkom Institutu za Pelet (Pellet Fuel Institute), jedna vreća peleta od 20 kg je sposobna održavati toplinu 24 sata. Ovisno o klimi te vašem načinu života, između 100 i 150 vreća peleta je dovoljno za jednu zimu

Peći na pelet lako se čiste i održavaju, pogotovo ako je korišteni pellet certificiran. Da biste uklonili pepeo, jednostavno koristite usisavač za pepeo otprilike svaka dva dana. S druge strane, za inkrustacije, mangala se mora ukloniti, a rupe i rešetka moraju se očistiti.

Suha četka je sve što vam treba za uklanjanje pepela sa stakla. Ako postoje nakupine, mora se koristiti određeni sprej za čišćenje stakla ili deterdžent bez abraziva.