Savjeti

Kamini na drva – sve što trebate znati

Složiti ćete se sa nama kako ne postoji ništa ljepše od laganog pucketanja užarenog plamena tijekom hladne, zimske noći. Ako imate dovoljno sreće da imate kamin na drva u svom domu, onda znate kako oni mogu biti efikasni.
Također znate koliko ih je potrebno održavati da bi ispravno radili i ostali čisti. Većina ljudi je mišljenja da je prednosti više od nedostataka. Ako još nemate, a interesiraju vas kamini na drva, možda će vas zanimati gdje možete pronaći kamine za prodaju ili kako se montira/ugrađuje jedan kamin.
U svakom slučaju, u nastavku vam donosimo sve informacije vezane uz kamine na drva, kako biste mogli donijeti najbolju moguću odluku te donijeti ljepotu plamena u vaš dom.

Što su to kamini na drva?

U osnovi, kamin na drva je grijaći proizvod koji toplinu ispoljava koristeći drvo.
Standardni kamin na drva sadrži tijelo (vanjski dio kamina), ognjište (gdje drvo gori),  tzv. “klapnu” ili polugicu (koja otvara i zatvara dimovod) i dimnu komoru i dimovod (gdje se dim odvlači i odvodi). Važno je u kaminu koristiti samo suho drvo, jer ono daje najučinkovitiju vatru s najmanje količine dima i nakupina kreozota.

PREDNOSTI KAMINA NA DRVA

 • Neto trošak goriva jeftiniji je od loživog ulja, prirodnog plina ili ugljena.
 • Drvo možete kupiti lokalno i na taj način podržati zajednicu.
 • Drvo je široko dostupno.
 • Drvo je obnovljivo i održivo.
 • Cijena drva je relativno niska i stabilna.
 • Drvo u zrak emitira manje loših čestica.
 • Pruža prirodan ambijent koji podsjeća na logorsku vatru

NEDOSTATCI KAMINA NA DRVA

 • Kamini i peći na drva emitiraju dim i čađu. Bez godišnjeg čišćenja dimnjaka, ta nakupina može predstavljati opasnost.
 • Morate kupiti i iscjepati vlastito drvo i čuvati ga na suhom mjestu.
 • Ne možete ostaviti vatru bez nadzora. Čak se i topli pepeo može ponovno zapaliti.
 • Tradicionalni, otvoreni kamini na drva nisu vrlo učinkoviti. Ako dodate ugradbeni kamin, tu učinkovitost možete donekle poboljšati.
 • Vatri treba neko vrijeme da se izgradi i mora se stalno potpirivati ​​prije nego što izumre.

Vrste kamina na drva

Postoje mnoge vrste kamina na drva koje možda već imate u svom domu ili koje ste odlučili instalirati. Onaj koji ćete odabrati ovisit će o vašem domu, stilu, proračunu i namjeni. Imajte na umu da se ponekad kamini na drva nazivaju peći na drva ili inserti (ugradbeni). Peć ili kamin na drva možete koristiti kao primarni izvor topline, kao dodatnu toplinu uz električnu ili uljnu, na primjer, ili čak samo za ambijent.

 1. Peći na drva:
  Ovo je vrsta proizvoda na drva izrađena od lijevanog željeza ili čelika.
  Samostojeći su proizvodi, mali te jednostavni za instalaciju.
 2. Ugradbeni kamini (inserti)
  Po funkciji slični samostojećim pećima na drva, ugrađuju se u kamin vašeg postojećeg kamina ili u zid. Potreban je dovod svježeg zraka kako bi radili besprijekorno
 3. Kamini
  Postoje dvije glavne vrste: tradicionalni zidani kamini i gotovi kamini s niskom masom. Najčešće se ne  koristiti kao primarni izvor topline; već se koristi za sekundarno grijanje i ambijent.
 4. Zidani kamini
  Zidani kamini proizvode brzu vatru koji izgara čišće i brže s manje emisija. Pogodni su za vrtove i ugostiteljske objekte

Kako održavati kamin na drva?

Najvažnija stvar koju možete učiniti za održavanje kamina je da vam svake godine pregleda i očisti dimnjak kvalificirani stručnjak. To će smanjiti rizik od trovanja dimom i ugljičnim monoksidom zbog nakupljanja kreozota ili prepreka u dimnjaku. Osim godišnjeg pregleda kamina na drva, evo još nekoliko stvari koje možete učiniti u interesu sigurnosti:

– Instalirajte alarme za dim i ugljični monoksid i provjerite rade li.

– Zamijenite baterije u alarm uređajima dva puta godišnje.

– Postavite stražu ili zaštitu ispred kamina kako biste djecu i kućne ljubimce držali podalje

– Zapaljive materijale poput tepiha, zavjesa i namještaja držite podalje od kamina kada se on koristi.

– Očistite pepeo iz kamina na dnu rešetke, jer može ograničiti protok zraka.

– Redovito testirajte funkciju svog kamina. Osvijetlite neke male komade začinjenog drveta od vrha prema dolje. Izlazi li dim okomito prema dimnjaku? To je dobro. Vraća li se u sobu? Ovo može biti loše. To može ukazivati ​​na nakupljanje kreozota i čađe ili sličnih ostataka

Ukoliko želite pogledati našu ponudu ugradbenih kamina na drvo, to možete uraditi klikom ovdje.
Za sva ostala pitanja i savjete oko kamina, peći i ostalih proizvoda koji vas zanimaju, javite nam se putem Maila ili Facebook i Instagram profila.

Vaš Svijet Grijanja.