Savjeti

Peći na drva – sve što trebate znati

jotul f 163 peć na drva

Grijanje na drva je najstariji oblik grijanja koji se koristi stoljećima. Bez obzira što živimo u vremenu kada imamo sve nadohvat ruke i razna rješenja što se tiče grijanja, peći na drva su pravi izbor ako želite da budete nezavisni i sigurni u svoje grijanje. A da li je baš svaka peć na drva dobar izbor? Pa baš i nije. zbog čega, otkrivamo u nastavku teksta.

Što je peć na drva?

Kada kažemo peć na drva, prva pomisao nam svakako mora biti bakina čarobna kuhinja, velika peć na dvra na kojoj obično stoji neko kuhano jelo, a u rerni se nalazi slasni burek ili neka slastica.
Međutim, iako smo i sami ljubitelji domaće kuhinje i takvih proizvoda, moramo reći da postoji dosta vrsta peći na drva koje su dosta efikasnije i kvalitetnije od tih legedarnih “rerna” peći.

U teoriji, peći na drva su samostalni uređaji za grijanje. One su dizajnirani za proizvodnju unutarnje topline koristeći snagu koja je oslobođena izgaranjem drva. Postoje mnoge veličine i stilovi, ali osnovni principi su uvijek isti.

Peći na drva se prave od lijevanog željeza (gusa), ili čelika. Da bi peć mogla da funkcionira i da emitira toplinu, potrebni su još neki dodatni elementi: dimovodne cijevi, dimnjak te elementi unutar peći (klapna, deflektor, unutrašnje ploče). U pravilu – što je peć jednostavnija, proces izgranja nije toliko efikasan, oslobađa se puno dima i troši dosta ogrijeva.

Vatra izgara u tijelu peći (komora za sagorijevanje), a tijelo je obično izrađeno od čelika ili lijevanog željeza. Vatra zagrijava tijelo peći koje zrači toplinu u okolni prostor. Dim i ostale štetne tvari nastale izgaranjem vatre napuštaju peć kroz dimovodnu cijev koja vodi do dimnjaka.

Kako funkcionraju peći na drva?

Kada ste pročitali podnaslov, vjerovatno Vam je prva misao – “čuj kako radi peć na drva? Pa naložiš je i grije! “

Ali, to nije tako. Iako su svi automobili vozila koja vas voze od točke A do točke B, ogromne su razlike između modela i proizvođača. Tako je slučaj i kod peći.

Sve peći na drva oslanjaju se na stalni protok zraka koji služi za pokretanje procesa izgaranja i stvaranje topline. Dakle, kada vatra gori, svježi zrak se uvlači kroz podesive zaklopke, koje se obično nalaze u vratima peći. Ovaj zrak omogućuje izgaranje drva u peći, jer se izgaranje ne može dogoditi bez kisika. Ispušni plinovi zatim se kroz dimovodne cijevi i dimnjak sigurno izvlače iz tijela peći.

E sada, to je kako sve peći funkcioniraju. Razlika između običnih i premium peći na drva je više (ovisno od proizvođača do proizvođača), a mi ćemo ih navesti par.

Većina modernih peći na drva obložena je vatrostalnom opekom (šamot, vermikulit ili čak gus) kako bi zaštitila svoja metalna tijela od pregrijavanja i eventualnog pucanja.

nordflam-adria
Nordflam ADRIA peć na drva

Drugi razlog zbog čega su neke peći skuplje jest kvalitet materijala. Lijevano željezo (kod nas popularno pod nazivom gus) nije uvijek isto – postoji kvalitetnije, “čišće” i postoje opcije koje su miješane s ostalim materijalima.

Treći razlog su same tehnologije koje određeni proizvođači imaju i koje su i više nego korisne kada je u pitanju iskoristivost drva i emitiranje veće količine topline.

Trošiš manje drva a grije bolje? Zvuči kao san, ali je moguće! Pojašnjavamo u nastavku teksta zašto.

Koje vrste peći na drva postoje?

S obzirom na materijal izrade, na našem tržištu postoje 2 vrste peći na drva:

 1. GUSANE PEĆI – su najpopularnije ali i najkvalitetnije peći na drva koje postoje. Lijevano željezo (kod nas poznato kao gus) je materijal koji vrhunski akumulira i isijava toplinu. Peći izrađene od gusa se sporo griju, ali jednom kada postignu odgovarajuću toplinu istu jako dugo, čak i kada se vatra ugasi.
  Nemojte se iznenaditi da se ujutro probudite u toploj prostoriji te da vas dočeka neka količina žara!
  Mukotrpnom jutarnjem oblaganju vatre je došao kraj!

  Što se tiče gusanih peći na drva, svjetski broj 1. kada je u pitanju proizvodnja i kvaliteta peći na drva je norveški Jøtul.
  Jøtul je jedan od najstarijih svjetskih proizvođača peći i kamina na drva sa tradicijom dugom čak 170 godina. Njihova legendarna peć F 602 je najprodavanija peć na svijetu (prodana u preko 2,5 milijuna primjeraka!), što dovoljno govori o bezvremenskoj kvaliteti njihovih proizvoda.
 2. ČELIČNE PEĆI – izrađene su od čeličnih ploča koje su međusobno zavarene i obložene izolacijskim materijalom. Za razliku od gusanih, čelične peći su tanje i tako brže šire toplinu. Izdržljive su te uglavnom služe za kreacije i oblike modernog dizajna. Cjenovno su nešto pristupačnije u odnosu na gusane peći.

Međutim, nemaju svi iste tehničke uvjete i iste potrebe. Stoga, prije samog odabira peći je najbolje
razgovarati sa iskusnim prodavačima koji znaju karakteristike i performanse proizvoda koje prodaju.

ECODESIGN peći na drva – manje drva a više topline!

Znamo, podnaslov zvuči kao klasični clickbait. Međutim, itekako je moguće!
Dopustite nam da objasnimo što mislimo.

I peći na drva u skladu s vremenom napreduju i razvijaju posebnu tehnologiju kako bi postigli optimalnu potrošnju i osigurali odgovarajuću toplinu. Peći na drva s ECODESIGN normom zadovoljavaju zahtjeve i propise koji se u Europskoj Uniji primjenjuju od 2020. godine.

Ono što ih čini posebnim jeste čisto izgaranje. To znači da imaju dvostruki sustav izgaranja koji do 90% plinova i čestica u dimu pretvara u toplinu. Dakle, dim koji nastane probitnim izgaranjem ne izlazi odmah kroz dimnjak vani, nego se njegov put usporava (zahvaljujući posebnim sustavima), prolazi još jednom kroz proces izgaranja i na kraju izlazi van tijela peći u dosta manjim količinama.

ECODesign peći imaju vanjski dovod zraka što znači da se zrak izvan kuće može dovesti izravno u komoru za izgaranje. S obzirom na to da mogu imati vanjski dovod zraka, mogu se pohvaliti zatvorenim izgaranjem (air tight) koje ne troši kisik iz prostorije. Peći sa zatvorenim sustavom izgaranja usisavaju zrak ili kroz vanjsku stijenku ili kroz pod pomoću posebnog zračnog kanala koji dovodi svježi vanjski zrak.

Moderne peći na drva s ECODesign normom troše 40% manje drva te su stoga 40% učinkovitije od starijih peći, a zahvaljujući sekundarnom izgaranju emisija štetnih čestica je manja do čak 90%.

jotul f 602
Jotul F 602 ECO – nova verzija legendarne F 602

Ne vjerujete nam? Sada čemo na primjeru Jotul F 602 ECO upotrijebiti jezik matematike:

Jedan kilogram suhih, kvalitetnih drva daje energiju od približno 3800W (kada bi njegova iskoristivost bila 100 %). Ako iskoristimo ta drva na otvorenom ložištu, oslobodit ćemo energiju od 420 W. U prijevodu, samo 11% energije iz tog kilograma drva će biti iskorišteno. Ukoliko kilogram drva iskoristimo u peći s čistim sagorijevanjem, iskoristiti ćemo čak 74% njihove energije, tj. 2800W.

Prevedeno u novac (svima nam najdraža tema): ako investirate u peć sa sustavom sekundarnog sagorijevanja, na temelju ušteđenih drva sav uloženi novac će vam se vratiti u 3 do 5 godina.
Sa današnjim cijenama drva rekli bi čak i ranije…

Mislite li još uvijek da nije vrijedno?

Kako odabrati pravu peć na drva?

Kod odabira odgovarajuće peći trebate voditi računa o dvije stvari:
veličina prostora kojeg planirate grijati
promjer Vašeg dimnjaka
Ukoliko odaberete preveliku peć, prostorija će postati prevruća, a premala peć neće u potpunosti zagrijati prostoriju.

 • Male peći na drva pogodne su za grijanje sobe ili manje vikendice. Ako se odlučite za malu peć, a prostor vam je prevelik, peć će uvijek morati biti puna, a to nije dobro. Peć najbolje radi na svojoj nominalnoj snazi, što znači da ju nikada ne treba “pretrapti”. Ukoliko peć pretovarite drvima, postiže se velika temperatura koja deformira dijelove peći i smanjuje njenu dugovječnost.

  Optimalna popunjenost peći dakle ovisi o veličini, a praksa je da to ne bude više od 50% veličine peći. Laički rečeno – 2 do 3 cjepanice su sasvim dovoljne za optimalan rad.

  Naše najprodavanije male peći su Nordflam ADRIA i Nordflam BRENO. Obe peći su proizvod poljskog proizvođača NORDFLAM, čiji smo zastupnici za teritorij BiH. Nordflam je brend koji je na tržištu prisutan zadnjih 30 godina, a njihove proizvode krasi izuzetan omjer cijene i kvalitete.
 • Peći srednje veličine prikladne su za grijanje malih kuća, srednjih energetski učinkovitih kuća i vikendica.
  U ovoj kategoriji ćemo izdvojiti dvije Jøtul peći – Jøtul F 602 ECO i Jøtul F 100 ECO SE. O F 602 ECO peći smo već mnogo, mnogo puta pisali, a F 100 ECO je nova peć na drva kompaktnih dimenzija, modernog dizajna te vrhunskih mogučnosti kada je grijanje u pitanju.
 • Velike peći prikladne su za veće otvorene objekte ili objekte u hladnijim klimatskim zonama.
  Ovakvi uvjeti zahtijevaju velike i kvalitetne gusane peći, a tu se izdvajaju: Nordflam TORIA, Jotul F 400 ECO i Jotul F 500 ECO.

  Toria je najveća peć koju Nordflam ima u svojoj ponudi. Međutim, ako želite peć koja može zagrijati zaista velike površine po najvećim minusima, Jotul F 400 i F 500 peći su pravi izbor za vas.

Peći na drva u Svijetu Grijanja BiH

Kod nas možete pronaći veliki broj renomiranih proizvođača peći čiji smo mi ekskluzivni uvoznici za teritorij Bosne i Hercegovine – JøtulNordflam, Kratki. Sve peći koje imamo u ponudi su izrađene po najvišim svjetskim standardima.

Bilo koju peć na drva da odaberete, vjerujte nam, nećete pogriješiti!