Savjeti

Kako odabrati pravi dimnjak za kamin

Da bi kamin na drva radio na najbolji mogući način, ključan korak je ste odabir pravog dimnjaka. Glavne funkcije dimnjaka su stvoriti tlak (omogućiti gorenje) te odvod dima izvan građevine. Neodgovarajući promjer ili visina dimnjaka mogu dovesti do, svima neželjenih nuspojava, kao što su vraćanje dima u prostoriju i loše sagorijevanje, koje rezultira prljavim staklom i neiskorištenošću drva. U nastavku vam donosimo sve informacije o dimnjacima i odgovaramo na ono najbitnije pitanje – koji je pravi dimnjak za vas.

VRSTE DIMNJAKA

Na našem tržištu postoje 3 najčešće vrste dimnjaka

1. Montažni (keramički) dimnjaci

Poznati kao „Schiedel“ dimnjaci, trenutno su najbolje rješenje na tržištu. Ovi dimnjaci su modularni sustavi koji se lako postavljaju i mogu se prilagoditi specifičnim potrebama. Sastoje se iz više dijelova (koji uključuju oblogu izolaciju i samu cijev kroz koju putuju dim), a glavna karakteristika im je što je dimovodna cijev izgrađena od tehničke keramike. Često se koriste u novim građevinama ili renovacijama gdje je zidani dimnjak nepraktičan.

2. Zidani dimnjaci

Tradicionalni dimnjaci koji su izgrađeni od cigle ili betonskih. Česta su pojava u domovima i stanovima starije gradnje. Izdržljivi su i izvrsno zadržavaju toplinu. Međutim, zahtijevaju redovito održavanje kako bi se spriječilo oštećenje od nakupljanja kreozota i drugih nusproizvoda izgaranja​.

3. Metalni (INOX) dimnjaci

To su montažni dimnjaci izrađeni od nehrđajućeg čelika ili drugih metala. Vrlo su izdržljivi, otporni na vatru i lakši za postavljanje od zidanih dimnjaka. Dolaze u jednostrukim, dvostrukim i trostrukim konfiguracijama, pružajući različite razine izolacije i sigurnosti. Najčešće se koriste u prostorima gdje ne postoji zidani ili montažni dimnjak pa se dodaje naknadno.

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI PROMJER DIMNJAKA

Veličinu (promjer) dimnjaka birate shodno modelu kamina ili peći na drva za koji ste se odlučili, Međutim, ukoliko ste još neodlučni što se tiče odabira kamina, postoje neki standardi:

  • Većina ugradbenih kamina na drva se mogu spojiti na dimnjak promjera fi 180 mm. Izuzetak su kamini većih dimenzija, koji se spajaju na dimnjak promjera fi 200 mm. Ukoliko ne planirate instalirati kamin većih dimenzija, fi 180 mm je sasvim dovoljan.
  • Skoro sve vrste samostojećih peći na drva se mogu spojiti na dimnjak promjera fi 150 mm.

KOLIKO DIMNJAK MORA BITI VISOK

Visina dimnjaka je sljedeći bitan podatak, a ovisi o poziciji na krovu. Na sljedećoj shemi možete pronaći sve informacije što se tiče visine dimnjaka.

NA KOJU VISINU POSTAVITI OTVOR NA DIMNJAKU

Pitanje koje često muči sve investitore i koje je jako bitno. Neprimjereno postavljen otvor na dimnjaku može dovesti do velikih problema prilikom ugradnje, što uključuje nemogućnost spajanja kamina te bušenje nove rupe na dimnjaku, što može oštetiti samu strukturu dimnjaka.

Za kamin na drva, otvor na dimnjaku ne smije biti na visini ispod 180 m te je poželjno da bude pod kutom od 45 stupnjeva. Visina od 180 m nam omogućuje slobodu kod pozicioniranja kamina te daje dovoljno prostora dimu i plinovima da uspješno izađu vani. Izlaz pod kutkom od 45 stupnjeva također pomaže kod pozicioniranja i spajanja kamina te, zbog blažeg zaobljenja, pomaže kod prijenosa dima iz kamina u dimnjak. Za lakše razumijevanje, na sljedećoj shemi možete pronaći sve informacije što se tiče pozicioniranja otvora na dimnjaku.