Savjeti

Što je kamin na bioetanol i na koji način radi?

kamin na bioetanol kratki delta horizontal

Na tržištu postoji mnogo alternativa tradicionalnim kaminima na drva, a kamini na bioetanol padaju u tu skupinu.
U ovom članku bit će opisano sve što trebate znati o kaminima na bioetanol: što su oni, kako rade, koje gorivo koriste, kako ih instalirati koliko košta posjedovanje jednog.

Suvremeni tipovi kamina učinkovitiji su, ekološki prihvatljiviji, jednostavniji za održavanje i pristupačniji. Ako se ne želite baviti s cijepanjem drva, čišćenjem pepela, dimom i mirisom, razmislite o jednoj od ovih mogućnosti:

  • Električni kamini
  • Kamini na bioetanol (Biokamin)

Vjerovatno ste čuli za električne kamine te kako oni funkcioniraju. Kamin na bioetanol je ipak novi pojam na našem tržištu i postoji dosta nejasnoća o tom proizvodu, njegovom načinu rada i tako dalje. Sada je vrijeme da i to razjasnimo.

Kako radi kamin na bioetanol?

Kamin na bioetanol radi uz pomoć goriva koje se naziva bioetanol. To je jednostavno 96% alkohol, koji se dobiva ​​izravno iz biljaka ili neizravno iz poljoprivrednog, komercijalnog, domaćeg i/ili industrijskog otpada. On se ulijeva u spremnik kamina i pali se pomoću upaljača. I to je to! Vrlo jednostavno i elegantno.

Tijekom procesa sagorijevanja, kamin ne ispoljava nikakve štetne čestice, dim i slično. Nije mu potreban priključak na dimnjak ili dovod svježeg zraka. Radi vrlo jednostavno, ekološki te se može postaviti u bilo koji prostoriju u vašem domu.

U mnogim modelima veličina i intezitet plamena se može kontrolirati pomoću mehaničkog ili digitalnog regulatora, koji se nalazi na samom kaminu.

Kamin se isključuje kada zatvorite plamenik. Time bioetanol prestaje sagorijevati te je kamin potpuno osiguran.

Prednosti kamina na bioetanol

  • Čistoća i održavanje – ne stvara dim, štedne čestice, čađu niti bilo kakav nered. Održavanje je minimalno.
  • Ekološki prihvatljiv – Budući da ne ispušta dim, to je ekološki prihvatljiva opcija. Osim toga, samo biogorivo izrađeno je od biljnih ekstrakata što ga čini zdravijom opcijom s čistijim sagorijevanjem od fosilnih goriva.
  • Pravi plamen i toplina – Ako želite pravi, realni plamen i vatru, kamin na bioetanol je jedina prava alternativa tradicionalnom kaminu na drva, za razliku od električnih kamina.
  • Jednostavno korištenje i instalacija – Dostupni su samostojeći modeli koji se mogu postaviti bilo gdje i ne zahtijevaju instalaciju. Zidni se ugrađuju na isti način kao i zidni televizor. Ugradbeni zahtijevaju pravu instalaciju, ali su i dalje manje komplicirani od tradicionalnih kamina.

Lagana instalacija kamina na bioetanol

Kamini na bioetanol najjednostavniji su kamini za ugradnju.

Ne zahtijevaju dimnjak, priključak cijevi niti bilo kakvu konstrukciju ili rekonstrukciju. Nikakvi plinski vodovi, električni vodovi ili bilo koji zidni radovi nisu potrebni.
Kamini na bioetanol nemaju ventilacijske otvore, a budući da rade na gorivo koje ulijevate izravno u kamin, doslovno se mogu postaviti u sredinu prostorije.

Neke od najpopularnijih instalacija uključuju dnevne sobe i blagovaonice. Mnogi ljudi postavljaju ove kamine u svoje spavaće sobe i kupaonice.

Kamini na bioetanol također su popularni u barovima, restoranima i hotelima. Izgledaju vrlo impresivno, poboljšavaju ambijent i privlače kupce jer izgledaju vrlo privlačno.

Koliko košta rad kamina na bioetanol?

Cijena 1 litre bioetanola varira ovisno o mjestu i količini kupnje. U prosjeku ona košta oko 16 KM po litri (cijena se može promijeniti)

Što se tiče utroška bioetanola, to je podatak koji je jako teško izračunati. Postoji više vrsta kamina s različitim duljinama plamene linije i samim time troše različite količine.

Međutim, određeni je prosjek da litra bioetanola može goriti između 3 i 4 sata. Taj užitak će Vas koštati dakle 16 KM

Kao što vidimo, razlika u troškovima rada nije tako velika među kaminima, međutim, kada pogledamo otkupnu cijenu kamina i cijenu ugradnje, kamini na bioetanol pobjeđuju u bitci.

I eto ga! Niste li sada uzbuđeni zbog kamina nove generacije?
Pogledajte našu ponudu modernih kamina na bioetanol. Kliknite ovdje

Ako želite pronaći savršen kamin koji odgovara vašem stilu i potrebama, možemo vam u tome pomoći. Samo nas nazovite ili nam se javite na mail info@svijetgrijanja.ba ili nas kontaktirajte putem naših Facebook i Instagram profila!