OPĆENITO

Da bi ste pronašli najprikladniji proizvod za vaše potrebe te za potrebe svake situacije, mora se uzeti u obzir nekoliko čimbenika.
Oni koji vole vidjeti otvoreni plamen i toplinu koju samo drvo može proizvesti, nesumnjivo će odabrati peć na drva ili kamin na drva. Proizvodi za sagorijevanje peleta dugoročno su nesumnjivo ekonomičniji i imaju veći termalni prinos.

Što se tiče samog goriva, drvo je ekonomičnije od peleta, ali zahtijeva mjesto na kojem se može složiti. Pelet pak košta više, ali ne zahtijeva puno prostora za skladištenje. Daljnja procjena koju bi trebalo napraviti povezana je s mogućnošću podešavanja plamena u peći na pelet, što vam omogućuje da ne morate stalno puniti peć, jer ima automatizirani sustav.

Ugradbeni kamin, koji može biti ili na pelet ili na drvo, idealno je rješenje za one koji imaju već postojeću strukturu i / ili žele oporaviti otvoreni kamin. Ugradbeni kamini su kompaktniji od peći. Zahvaljujući svom dizajnu i svojoj svestranosti, lako se prilagođavaju bilo kojoj vrsti okruženja.

Peći možete i sami ugraditi, no važno je da se pridržavate pravila o instalaciji. Za ugradnju možete odabrati i profesionalno osoblje koje će sve odraditi umjesto Vas. Za ugradnju peći potrebna su dva do tri sata, dok ugradnja kamina može trajati i više dana.
Instalater može ukloniti Vašu staru peć ili kamin. Kada dolazite u trgovinu, korisno je imati sliku stare peći ili kamina kako biste lakše dogovorili uslugu uklanjanja proizvoda i moguće dodatne troškove.

Dovod svježeg zraka izvana ima nekoliko funkcija, ovisno o načinu dovoda te vrsti kamina.

– Kod otvorenih kamina, gdje se zrak dovodi s donje strane proizvoda:
Kamin koristi manje zraka iz prostorije za gorenje i zagrijavanje. Hladan zrak koji dolazi ispod ložišta također regulira temperaturu samog ložišta i spriječava njegovo pregrijavanje. Kako se hladan zrak zagrijava tako se prirodnom konvekcijom zraka diže prema gore i na taj način potiskuje topli zrak da izlazi kroz rozete van u prostor.

– Kada se zrak dovede na sam kamin (kamin zatvorenog ložišta), to omogućuje tzv. Čisto sagorjevanje

Clean Burn ložište daje potpuno sagorjevanje u nižim uvjetima gorenja.
Kako bi dosegli clean burn, peć mora doseći u ložištu temperaturu od 350 oC to 900 oC.
Kada smanjite dovod zraka, otpadni plinovi i čestice će sagorjeti u kombinaciji s
prethodno zagrijanim sekundarnim zrakom.

PREDNOSTI PROIZVODA SA ČISTIM SAGORJEVANJEM:
– Ekonomičnost – veća snaga grijanja iz iste količine drva
– Čišče staklo
– Ekološki prihvatljivije
– Smanjenje emisije plinova
– Sigurnost – manje čađe u dimnjaku

Električno grijanje prati loš glas, odn. loša slika stvorena je djelomično zahvaljujući prvim generacijama konvekcijskih uređaja: “Lastavice energije”, “Neudobno”, “Ružno”! Nemojte davati negativna mišljenja i kvalifikacije za tehnologiju koja je nemjerljivo napredovala.

Danas električno grijanje nudi najbolje rješenje i perspektivu za udobnost i dobrobit u vašem domu, uz uštedu energije i pozitivan utjecaj na okoliš, što je danas ideja koja se suočava s teškim danima. Ispod ćete pronaći odgovore na najčešće izjave o naprednom električnom grijanju od nas, vodećih stručnjaka u svijetu grijanja, koji će vam dati realan pogled na suvremeno električno grijanje i na temelju kojih ćete donijeti zaključke.

Kada je vaš životni prostor pravilno izoliran (toplinski propisi ukazuju na idealne uvjete za izolaciju stanova), troškovi energije više su nego usporedivi s kućama opremljenim drugim rješenjima (plin, lož ulje …), uzimajući u obzir troškove održavanja koji nisu zanemarivi. Razlike su u cijeni plina, nafte i električne energije, a najskuplje je mazut (kWh). Ali za jednaku udobnost (poput centralnog grijanja), moderni električni uređaji troše jedan ili dva puta manje električne energije, jer je njihov način rada mnogo učinkovitiji u pogledu performansi. Zapravo se električnim grijanjem stvarno koristi 100% potrošene energije (= 100% učinkovitost, tj. Prinos).

 Tehnički je objašnjenje jednostavno:

– Električnim grijanjem, budući da nema cijevi, izbjegavaju se troškovi gubitka kalorija u distribuciji.
– Čim se uređaj isključi, potrošnja odmah prestaje.
– Nema gubitaka u izgaranju, što se može dogoditi na pr. u slučaju pogrešne i nepravilne instalacije i pogrešnog odabira postavki kotla.
– Nema potrošnje energije za dodatne dijelove, tj. elementi poput ventilatora ili pumpe.
– Bez pada učinkovitosti tijekom vremena, jer nema mehaničkog rada.

Zaključak:
Ono što se plati troši se učinkovito. Potrošnja je ograničena prema stvarnim potrebama zahvaljujući programiranju od sobe do sobe i prema potrebi (ne grije se sve nepotrebno, već uvijek ono za čim postoji stvarna potreba). Električni uređaji ne zahtijevaju održavanje, dok je za plin i ulje obvezan i predstavlja značajan financijski trošak. Uređaji koji prilagođavaju proizvodnju topline i brzo reagiraju korištenjem temperaturnih varijacija (kada sunce zagrije uređaj ne radi nepotrebno), što nije moguće s npr. centralno grijanje (zbog prevelike inercije)

Trenutni uređaji ne pokazuju niti uzrokuju ovu vrstu neugodnosti jer su opremljeni oklopljenim otpornicima za difuziju topline i prednjim otvorima za zrak. Međutim, dizajn prvih konvektora bio je takav da su utjecali na razinu vlage u zraku (hidrometrija), što je uzrokovalo pojavu osjećaja neugodnog suhog zraka u sobi.
Trenutni tehnološki napredak vezan je iza elektroničkih termostata koji su integrirani u uređaj i jamče stalnu i konstantnu razinu udobnosti s temperaturom koja nikada ne varira više od 0,5 ° C, u sobi, za uređaj s oznakom NF električne učinkovitosti C kategorije.
  • – dimnjak od nekvalitetnih materijala (salonit ili limene cijevi)
  • – nedovoljno visok dimnjak
  • – dimnjak neodgovarajućeg promjera
  • – dimnjak u nepovoljnom položaju – zaklonjen visokim zgradama, drvećem ili drugim preprekama koje ometaju cirkulaciju zraka oko vrha dimnjaka
  • – dimnjak izveden ispod sljemena krova
  • – nekvalitetno ožbukan dimnjak – kroz spojne fuge dobiva zrak koji mu presijeca tokove dimnih plinova
  • – dimnjak sa neugrađenim ili nekvalitetno ugrađenim vratima za čišćenje
  • – neredovito čišćen dimnjak
  • – neredovito čišćen dimnjak (za vrijeme normalnog pogona, naročito s vlažnim gorivom dolazi do taloženja čađe i katrana koji je potrebno očistiti. Nakupljena čađa i smola smanjuju presjek i otežavaju protok dimnih plinova. Ako se zanemari redovna kontrola i čišćenje dimnjaka, povećava se opasnost od požara u dimnjaku.
Vrlo često je dimnjak u lošem stanju i potrebna mu je obnova. No, ponekad je isplativije i jednostavnije postaviti novi dimnjak. Čelični dimnjaci lako se naknadno instaliraju u većini prostora.
Minimalno jednom godišnje potrebno je stručno očistiti dimnjak. Peći i kamini bez čistog sagorijevanja imaju više čađe te ih je potrebno češće čistiti, a loženje mokrih drva može također biti razlog za povećano stvaranje čađe. To su jedna od najčešćih pitanja, a prije nego se odlučite za kamin ili peć na drva, važno je provjeriti sljedeće uvjete: – Pozicija dimnjaka u kući – Promjer dimnjaka – Mogućnost dovoda svježeg zraka Također je značajno utvrditi glavnu namjenu kamina ili peći na drva: – Grijanje (glavni izvor topline) – Estetski dodatak doma (sporedni izvor topline)
Miris boje uglavnom nestaje nakon što se peć zapali nekoliko puta. Da biste ga eliminirali, jednostavno upalite štednjak na maksimalnu snagu nekoliko sati. Visoka temperatura ubrzava učvršćivanje boja, što je uzrok mirisa. U svakom slučaju, upotrijebljene boje nisu opasne po zdravlje.

Uzroci mogu biti različitog porijekla. Uvijek je poželjno provjeriti ovlašteni tehnički servisni centar (za rad se mogu naplaćivati naknade) kako bi se razumio uzrok nedovoljne proizvodnje topline.