Savjeti

10 razloga za odabir električnog kamina

električni kamin dimplex sp-16

Kako nam se približava zima, odlučili ste da je vrijeme da odaberete kamin za svoj dom. Pogodnosti kamina i prekrasni ambijent koji nudi zasigurno će izgledati još privlačnije kako temperatura krene da se spušta i snijeg počne da pada.
Svatko tko želi kupiti kamin, u konačnici će se morati odlučiti za jednu od tri mogućnosti:

 • električni kamin
 • ugradbeni kamin na drva (ili peć na drva)
 • kamin na pelet

Električni kamin ima dosta razloga na svojoj strani

Svaki izbor ima svoje neporecive prednosti. Na primjer, električni kamin je mnogo isplativiji i održavanje je minimalno.

S druge strane, današnja impresivna tehnologija električnog kamina još nije uspjela replicirati pucketajući plamen i vatru koju samo goruća cjepanica i kamin (ili peć) na drva može proizvesti. Dok ipak kamin na pelet nudi praktičnost paljenja vatre pritiskom na gumb.

Međutim, ako usporedite pojedinačne prednosti i nedostatke kamina na drva, pelet i električnih kamina, a električni se pojavljuje kao jasan izbor.
Donosimo vam 10 glavnih razloga zašto.

1. Električni kamini su povoljniji

Troškovi nabavljanja peći na drva ili kamina na drva u vaš dom mogu se brzo početi gomilati. U tom slučaju će vam biti potrebni veliki radovi na zidanju i ugradnji, uključujući izgradnju dimnjaka, kupovinu dimovodnih cijevi, adaptera, spajanja svježeg zraka na kamin itd. Uz to dolasi i skladištenje drva, pojam koji je oduvijek bio enigma za sva kućansta koji koriste ovaj tip grijanaj.

Za kamine na pelet morat će se postaviti odzračni vodovi te spojiti na program. To je puno troškova prije nego što uopće uzmemo u obzir troškove samog kamina i peleta.

Električni kamini najpovoljniji su način za dodavanje udobnosti plamena i ljepote kamina vašem domu. Čak će se i vrhunski modeli električnih kamina pokazati isplativijim rješenjem od postavljanja kamina na drva ili na pelet.

Dostupne su dvije glavne vrste električnih kamina:

 1. Električna kaseta – manji od linearnih zidnih električnih kamina, električna kaseta stane gotovo bilo gdje
 2. Linearni zidni električni kamini – oni se mogu objesiti točno na vaš zid ili ugraditi u zid radi čišćeg i ljepšeg izgleda

2. Električni kamin je jednostavan za instalaciju

Proces ugradnje kamina drva ili pelet može postati prilično kompliciran. Evo na što morate računati ako se odlučite za te proizvode:

 • izgradnju dimnjaka
 • mjesto za ugradnju i planiranje obloge kamina
 • smještaj plinovoda/dimovoda
 • dobivanje građevinskih dozvola
 • boriti se s neurednom, remetilačkom gradnjom u vašem domu

Ugradnja električnog kamina, međutim, znatno je lakša i mnogo manje restriktivna. Mnogo električnih kamina jednostavno se uključe u električnu utičnicu – jednostavnije od toga ne može! Svi linearni zidni električni kamini morat će biti ožičeni pomoću 120 V ili 240 V.

Sobe koje tradicionalno nisu mogle smjestiti  kamin na drva (poput spavaće sobe ili kućnog ureda) sada mogu s električnim kaminom. Oni u stanovima i apartmanima također mogu uživati ​​u blagodatima koje pružaju električni kamini.

3. Električni kamini ne zauzimaju puno prostora

U usporedbi s kaminom ili peći na drva, električni kamin zauzima daleko manje prostora u vašoj sobi. Obješeni električni kamin strši samo 6 ″ do 8 ″ u sobu. Ako je uvučen u zid, trebat će vam samo približno toliko dubinskog prostora.

Jednostavnost instalacije s električnim kaminima također vam daje puno veću fleksibilnost u pogledu mjesta na kojem se može nalaziti. Uz kamine na drva i na pelet, njihovo će mjesto biti vezano za ograničena područja na kojima se može postaviti dimnjak ili gdje god plinovodi mogu stati.

Premalo iskorišteni kutovi u sobi mogu postati korisniji dodavanjem električnog kamina. A električni kamin postavljen unutar vaše zabavne jedinice ili police za knjige također vam štedi prostor.

4. Električni kamin je sigurniji

Potencijalni sigurnosni rizici loženja drva u vašem domu su već svima poznati. Vlasnici kamina na drva također imaju opasnost od udisanja dima i pepela, trovanja ugljičnim monoksidom i požara u dimnjaku. Sve što koristi prirodni plin sa sobom nosi i svojstveni rizik.

Električni kamini mnogo su sigurnija opcija i daju vam veću kontrolu nad radom vašeg kamina. Imat ćete nula briga zbog štetnih plinova i požara koji buku izvan kontrole, a koji se potencijalno mogu pojaviti kod ugradbenih kamina.

Mnogi modeli imaju značajku automatskog isključivanja radi većeg stupnja sigurnosti. A električni kamin neće predstavljati rizik da se netko opeče jer prednje staklo ostaje hladno dok radi. To je posebno važno sigurnosno obilježje ako imate malu djecu ili kućne ljubimce.

5. Puno je mogućnosti prilagodbe

Električni kamini nude dosta mogućnosti prilagodbe kako bi udovoljio vašim željama i potrebama.
električni kamin dolazi s dosta velikim izborom dizajna, načina rada, boja plamena te načina upravljanaj samim kaminom.

Evo nekih drugih značajki koje uključuje većina linearnih zidnih kamina i električnih kamina:

 • daljinski upravljač
 • zaslonski LED zaslon za prikaz postavki i funkcija temperature
 • termostatski grijač
 • unutarnji sjajni trupci i / ili žarne krevete
 • plamen autentičnog izgleda stvoriti iluziju prave vatre
 • teme s promjenjivom bojom
Savršen dodatak svakom domu

6. Električni kamini poboljšavaju i nadopunjuju izgled svakog doma

Budući da električni kamini omogućuju toliko prilagodbi, vidjet ćete da nadopunjavanje uređenja vašeg doma postaje još lakše.

Mogućnosti dizajna su gotovo neograničene, a vi ćete cijeniti slobodu koja dolazi s usklađivanjem vašeg električnog kamina s arhitektonskim i dizajnerskim stilom vašeg doma.

Električni kamin u bilo kojoj sobi stvara dinamičnu žarišnu točku koja prostor nedvojbeno čini privlačnijim i ugodnijim.

Prekrasan zid s kaminom može se stvoriti postavljanjem zidnog električnog kamina unutar vašeg zida ili stilskih melaminskih ploča. Organizirani interijeri mogu odabrati stotine melaminskih ploča različitih stilova, tekstura i uzoraka.

7. Električni kamin je isplativo rješenje grijanja

Korištenjem dodatnog grijanja (poznatog i kao zonsko grijanje) možete spustiti termostat i grijati određene dijelove svog doma koje ćete češće zauzimati. To smanjuje vaše troškove energije. Otkrit ćete da su električni kamini izvrsno rješenje za sekundarni način grijanja.
Ako vam je u kući hladno, a vi i obitelj planirate filmsku večer u dnevnoj sobi opremljenom električnim kaminom, ostavite termostat svog doma tamo gdje je i upalite električni kamin. Uostalom, zašto zagrijavati cijelu kuću kad su svi nekoliko sati okupljeni u jednoj sobi? Samo postavite termostat kamina na ugodnu razinu i uživajte u večeri.
Svijet Grijanja vam nudi električne kamine vodećeg proizvođača – Glen Dimplex koji mogu zagrijati prostorije do 1.000 četvornih metara.

8. (Gotovo) nije potrebno održavanje

Značajan je posao potreban za upravljanje i održavanje kamina na drva. Morat ćete biti sigurni da kupujete ogrjev ili da ga sami siječete. Zatim ga trebate čuvati na suhom mjestu i uvući ga unutra kada je potrebno.

I, naravno, tu je neuredno čišćenje pepela i čađe, kao i zahtjev za čišćenje dimnjaka svakih nekoliko godina. Sav taj dodatni trošak i vrijeme održavanja trebao bi biti uračunat u vašu odluku o kupnji kamina.

Usporedite sve to s praktički prirodom električnog kamina bez održavanja. Jedino potrebno čišćenje je povremeno jednostavno brisanje prednjeg stakla, baš kao i bilo koje druge površine u vašem domu.

Zamjena žarulje za kamin također može biti potrebna povremeno. Osim toga, vaš električni kamin ne bi trebao zahtijevati nikakvo drugo održavanje, jer su izgrađeni da budu pouzdani i dugotrajni.

9. Električni kamini su ekološki prihvatljivi

Kamini na drva troše dragocjene prirodne resurse, nisu energetski učinkoviti i zagađuju zrak. Prirodni plin gori i čišće, ali također troši i prirodne resurse.
Električno grijanje, s druge strane, koristi samo malu količinu električne energije za rad, ima nula emisija i vrlo je energetski učinkovito. Što se tiče kućnog kamina, ne možete dobiti puno ekološki prihvatljivije od toga.

10. Plamen izgleda poput prave stvari

Jedna od briga kod kupnje električnog kamina jest ta što plamen koji proizvode ne izgleda baš kao pravi. Tehnologija električnog kamina posljednjih je godina jako napredovala i današnji modeli sada proizvode nevjerojatno realan plamen.
Dimplex patentirana tehnologija plamena najbolja je u industriji. Jedva ćete uspjeti razlikovati razliku između pravog plamena i plamena proizvedenog u Dimplex modelu. Posjetite našu web stranicu i uvjerite se sami!

Kada uspoređujete prednosti i nedostatke različitih vrsta kućnih kamina, najbolji izbor trebao bi biti očit – električni kamin.
Kako dolaze praznici, nema boljeg vremena da svoj dom učinite toplijim i privlačnijim uz električni kamin.

Ispunite naš kontakt obrazac ili nam se javite na Facebook i Instagram profile te zatražite vašu ponudu električnih kamina.