Savjeti

Savjeti pri kupnji peći i kamina

Kupnja nove peći ili kamina, velika je odluka koja će utjecati na Vaš svakodnevni život. Stoga je potrebno razmisliti o nekim stvarima i prije odlaska u kupovinu. Ovdje smo saželi neke od najvažnijih stvari na koje trebate obratiti pažnju.

Veličina prostora i učinkovitost grijanja

Kako bi učinkovitost Vašeg kamina ili peći bila odgovarajuća, potrebno je znati koliki prostor namjeravate njime grijati. Ako je ložište preveliko, koristiti ćete ga s malim učinkom što ćedovesti do stvaranja čađe na staklu i u dimnjaku. Ako je ložište premaleno, prenatrpavati ćete ga i time smanjiti njegov rok trajanja.Stoga je korisno da prilikom kupnje znate kvadraturu ili kubikažu prostora koji želite grijati. U odabiru adekvatnog proizvoda pomaže i informacija o toplinskoj izolaciji u Vašem domu, visini stropa i broju prozora.

Ventilacija

Kako bi ispravno radio, kamin treba zrak. Dimnjak povlači zrak kroz kamin, no ako je prostor jako zatvoren ili izoliran, može doći do problema. Rješenje je dovod vanjskog zraka koji će omogućiti stalan izvor svježeg zraka. Ovo je čest slučaj u novim stambenim prostorima s visokim stupnjem izolacije.

Prozori i izolacija

Stare kuće s lošijom izolacijom zahtijevaju više grijanja od onih s dobrom izolacijom i troslojnim prozorima. Sukladno prostoru, potrebno je izabrati proizvod koji će ga moći zagrijati. Ukoliko ja Vaš prostor dobro izoliran, važno je odabrati peć ili kamin koji će dobro raditi i pri maloj snazi, kao što su peći iz serije F 160 koje će i pri 3kW snage ugrijati prostor.

Dimnjak

Većina problema s kaminima zapravo je problem s dimnjakom. Kako bi kamin radio optimalno, važno je da se spaja na dimnjak odgovarajućih dimenzija. Potrebno je znati koliki je otvor i koja je visina dimnjaka kako bi se odgovarajući proizvod spojio na njega.Važno je imati na umu da visina dimnjaka utječe na njegovu potisnu snagu –što je višlji to je veći potisak koji stvara. Oštra koljena smanjuju potisak te je ponekad bolje postaviti dva koljena od 45 ̊ nego jedno od 90 ̊. U nekim slučajevima potrebno je renovirati dimnjak ili instalirati čelični dimnjak. Potražite stručnu pomoć prilikom ovih odluka, od lokalnog udruženja dimnjačara ili Jøtul trgovca.

Pozicioniranje kamina

Različiti kamini imaju različite zahtjeve za instalaciju. Neki su dizajnirani tako da se mogu postaviti blizu zapaljivim materijalima, dok neki zahtijevaju postavljanje izolacije. Nacrt koji pokazuje gdje će se nalaziti kamin, kao i pozicija i dimenzija dimnjaka i susjednog namještaja, od velike jepomoći prilikom kupnje. To će Vam pomoći da odaberete pravi kamin i na vrijemeodredite koje će sve radnjeprethoditi postavljanu kamina. Mogućnosti je mnogo, a s pravim informacijama dobiti ćete savjet primjeren Vašim potrebama.

Težina i nosivost poda

Većina Jøtul peći i kamina može se instalirati bez ojačavanja poda. No, kako bi bili sigurni, možete napraviti procjenu težine i zamoliti stručnjake za pomoć. Treba uzeti u obzir da se prilikom instalacije kamina, težina raspoređuje i na zid što smanjuje opterećenje poda.

Instalacija

Jøtul proizvode možete i sami ugraditi, no važno je da se pridržavate pravila o instalaciji i izgradnji. Za ugradnju možete odabrati i profesionalno osoblje koje će sve odraditi umjesto Vas. Ono što trebate imati na umu je da će ugradnja u Vašem domu potrajati ovisno o proizvodu i veličini projekta koji želite ostvariti. Za ugradnju peći potrebna su dva do tri sata, dok ugradnja kamina može trajati i više dana.

Uklanjanje stare peći ili kamina

Instalater može ukloniti Vašu staru peć ili kamin, ovisno o prethodnom dogovoru s njime. Kada dolazite u dućan korisno je imati sliku stare peći ili kamina kako biste lakše dogovorili uslugu uklanjanja proizvoda i moguće dodatne troškove.Prilikom uklanjanja starog proizvoda, vodite računa o ispravnom zbrinjavanju dotrajalog proizvoda i materijala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)