Novosti

Jøtul F 602 ECO – nova i bolja verzija najprodavanije peći na svijetu

peć na drva jotul f 602 eco

F 602 peć na drva – popularno i “mali džin” je Jøtul-ov bezvremenski klasik koji se proizvodi od 1940. godine i koji je do sada prodan u preko 3 milijuna primjeraka.
Prvi F 602 modeli su se u našoj zemlji pojavili za vrijeme rata 90-ih godina, kada je Kraljevina Norveška u sklopu humanitarne akcije poslala par stotina primjeraka, a danas je peć zasigurno jedna od popularnijih u BiH i grije brojna kućanstva.

Međutim, zbog novih regulativa i propisa koji su na snazi u Europi, Jøtul je otišao korak dalje i unaprijedio je dobro poznatu peć s novim modelom sa sekundarnim sagorijevanjem – F 602 ECO.

Dizajn je ostao isti, a tehnologija unutar peći je potpuno drukčija zahvaljujući tehnologiji čistog sagorijevanja koju ova peć posjeduje. Danas svi udišemo izuzetno zagađen zrak, a kupovinom Jøtul F 602 ECO direktno pomažete pri zaštiti okoliša i smanjenju zagađenja našeg zraka zbog čistog sagorijevanja koje ova peća ima.

Kako točno funkcionira čisto sagorijevanje u Jotul F 602 peći na drva?

Kako bi čisto sagorijevanje bilo moguće, ložište peći mora doseći temperaturu od 350 do 900˙C. Jotul F 602 peć s ovom tehnologijom sadrži dodatni zračni sustav koji odvodi zrak prema gornjem kraju peći pa ga vraća ponovno nazad u komoru. Takav sustav osigurava da izgore i preostali plinovi koji bi inače završili u dimnjaku, što samim time smanjuje njihovu emisiju i ispuštanje u okoliš.

Najjednostavnije ćemo razumjeti peći koje sadrže čisto sagorijevanje ako pretvorimo njihovu efikasnost u brojke. Jedan kilogram drva daje energiju od približno 3800W (kada bi njegova iskoristivost bila 100 %). Ako zapalimo ta drva u otvorenom kaminu, oslobodit ćemo energiju od 420 W, odnosno iskoristit ćemo samo 11% iz tog kilograma drva. Ako istu vatru zapalimo u peći s čistim sagorijevanjem, iskoristit ćemo čak 74% njezine energije, otprilike 2800W. Impresivno, zar ne? Također, kada bismo u Norveškoj zamijenili 800 000 peći koje nemaju čisto sagorijevanje s onima koje imaju, smanjili bismo emisiju čestica u zraku za čak 6000 tona godišnje.

A kada to sve prevedemo u novac, ako investirate u peć koja štedi mnogo drva, uloženo će vam se vratiti kroz 3 do 5 godina i ostaće vam još 20 godina da koristite peć gratis. Nikada se nećete probuditi u hladnom domu jer ona isijava toplotu i nakon 10 sati od loženja, a sa manjom učestalošću loženja štedite i vaše dragocijeno vrijeme

jotul f 602

Jotul F 602 peć je idealan saveznik u kreiranju svijeta kao boljeg mjesta za život nas i svih onih koji dolaze nakon. Uz zahvalnost koju osjećamo unutar toplog doma, trebamo se potruditi da i naš životni stil zaobilazi nepotrebno rasipanje energije i resursa, kako bi i okoliš bio zahvalan nama.

Sve dodatne informacije o ovoj peći možete saznati na linku.🙂