Novosti

Jøtul F 602 ECO – nova verzija najprodavanije peći na svijetu

peć na drva jotul f 602 eco

F 602 peć na drva – popularno i “mali džin” je Jøtul-ov bezvremenski klasik koji se proizvodi od 1940. godine i koji je do sada prodan u preko 3 milijuna primjeraka.
Prvi F 602 modeli su se u našoj zemlji pojavili za vrijeme rata 90-ih godina, kada je Kraljevina Norveška u sklopu humanitarne akcije poslala par stotina primjeraka, a danas je peć zasigurno jedna od popularnijih u BiH i grije brojna kućanstva.

Međutim, zbog novih regulativa i propisa koji su na snazi u Europi, Jøtul je otišao korak dalje i unaprijedio je dobro poznatu peć s novim modelom sa sekundarnim sagorijevanjem – F 602 ECO.

Dizajn je ostao isti (ne brinite, nisu maknuli prepoznatljive “lavove” s bočnih stranica peći ;)). Ali je zato tehnologija unutar peći potpuno drukčija zahvaljujući tehnologiji čistog sagorijevanja koju ECO verzija posjeduje.

Kupovinom F 602 ECO bi ste postali savjesni građani i direktno pomogli zaštiti okoliša. A osim prirodi, pomogli bi ste direktno i vlastitom džepu – od tada kupujete manje drva jer ih i manje trošite!

Kako funkcionira čisto sagorijevanje u Jøtul F 602 ECO peći na drva?

Kako bi čisto sagorijevanje bilo moguće, ložište peći mora doseći temperaturu od 350 do 900˙C.
Jotul F 602 ECO s ovom tehnologijom sadrži dodatni zračni sustav koji vodi zrak prema gornjem kraju peći pa ga vraća ponovno nazad u komoru. Takav sustav osigurava da izgore i preostali plinovi koji bi inače završili u dimnjaku. U prijevodu – manje dima, više topline.

Osim dakle što je ekološki prihvatljiva, F 602 ECO troši mnogo manje drva u odnosu na svoju prethodnicu. Rekli bi i do 50% manje. A pritom daje više topline.

Ne vjerujete nam? Sada ćemo probati objasniti koristeći jezik matematike

Jedan kilogram suhih, kvalitetnih drva daje energiju od približno 3800W (kada bi njegova iskoristivost bila 100 %). Ako iskoristimo ta drva na otvorenom ložištu, oslobodit ćemo energiju od 420 W. U prijevodu, samo 11% energije iz tog kilograma drva će biti iskorišteno. Ukoliko kilogram drva iskoristimo u peći s čistim sagorijevanjem, iskoristiti ćemo čak 74% njihove energije, tj. 2800W.

Prevedeno u novac: ako investirate u peć sa sustavom sekundarnog sagorijevanja, na temelju ušteđenih drva sav uloženi novac će vam se vratiti u 3 do 5 godina.

Jotul F 602 ECO peć je idealan saveznik u kreiranju svijeta kao boljeg mjesta za život nas i svih onih koji dolaze nakon. Uz zahvalnost koju osjećamo unutar toplog doma, trebamo se potruditi da i naš životni stil zaobilazi nepotrebno rasipanje energije i resursa, kako bi i okoliš bio zahvalan nama.

Sve dodatne informacije o ovoj peći možete saznati na linku.?