Savjeti

Kupovina i ugradnja kamina na drva – sve što trebate znati

kamin na drva schmid ekko 67

Ugradbeni kamini na drva su sve češća pojava u raznim domovima, većinom zbog ljepote i atmosfere kojoj uveliko doprinose.

Međutim, kupovina i ugradnja kamina na drva je jedan velik i zahtjevan projekt gdje treba obratiti pažnju na dosta detalja, kako bi u konačnosti kupci bili zadovoljni i ispunili svoja očekivanja.

U ovom članku ćemo vas malo detaljnije uputiti u sam proces ugradnje te na koje detalje trebate obratiti pažnju.

Odabir kamina na drva

Ugradnja kamina na drva je vrlo zahtjevna i potrebno je napraviti odgovarajuću pripremu prije same kupovine i ugradnje.
Proces do konačnog proizvoda, tj. do situacije da uživate u užarenoj vatrici u vašem domu nije baš jednostavan i zahtijeva mnogo truda , a taj proces obično dijelimo na 3 faze:

 1. Kupovina kamina
 2. Dostava i spajanje kamina na dimnjak
 3. Oblaganje i dekoracija

Prvi i osnovni korak kod kupovine kamina je utvrditi koji tip kamina točno želite.
Ugradbeni kamini se obično dijele na 4 vrste:

 • Ravni kamini (kamini s jednim, prednjim staklom)
 • Kutni (kamin s dva stakla – jednim prednjim i jednim bočnim)
 • Trostrani (kamin s staklenom površinom s tri strane)
 • Tunel (kamin koji ima staklo s prednje i stražnje strane – model tunela)

Nakon što smo odredili tip kamina, potrebno je odrediti još jedan vrlo bitan detalj koji uveliko određuje izgled i cijenu kamina, a to je vrsta i način otvaranja vrata kamina. Prema toj podjeli, kamini se dijele na:

 • Kamini s bočnim otvaranjem vrata – klasični način otvaranja vrata na stranu.
 • Kamini s vertikalnim otvaranjem vrata (tzv. „Lift“ ili „Giljotina“ sustav) – klizno otvaranje vrata prema gore.

Svijet Grijanja BiH Vam nudi zaista veliki izbor kamina najboljih svjetskih proizvođača, a ponudu istih možete pogledati klikom ovdje.

Tehnički uvjeti za ugradnju – što je potrebno znati?

Nakon što se odlučite za vrstu kamina i način otvaranja vrata kojeg želite, na nama je da Vam preporučimo modele za koje mislimo da bi vam savršeno odgovarali. A da bi Vam poslali ponudu, veoma je bitno utvrditi tehničke uvjete na samom mjestu ugradnje.

Kamin ne može kvalitetno raditi i zagrijavati prostor bez dobrih tehničkih uvjeta, a da bi znali da li će on raditi potrebne su nam sljedeće informacije:

 • Visina i promjer dimnjaka
 • Promjer otvora za spajanje kamina na dimnjak
 • Dimenzije i vrsta zida  gdje je planirana ugradnja
 • Da li postoji mogućnost dovoda vanjskog, svježeg zraka u kamin.

Nakon što saznamo tehničke uvjete i utvrdimo sve parametre, od nas ćete dobiti ponudu za više kamina koja je izrađena na osnovu prethodno navedenih podataka. Naravno, shodno vrsti kamina i vrsti obloge za koju ste se odlučili, tako i cijena cjelokupnog projekta varira.
Kada pričamo o cijeni projekta, cijena se sastoji od sljedećih stavki:

 1. Cijena samog proizvoda, tj. kamina
 2. Cijena dodataka potrebnih za spajanje (dimovodne cijevi, redukcije, rešetke, CDP adapter, izolacijske ploče, ljepilo, prajmer itd.).
 3. Cijena dostave i/ili ugradnje
 4. Cijena rada tehničara.

Nakon što kupite proizvod, naš tim vam dostavlja kamin, spaja ga na dimnjak i dovod svježeg zraka te ga pušta u funkciju, čime se kompletira druga faza ugradnje – dostava i spajanje.

Završna obloga kamina – kako i od čega se izrađuje?

Zadnja faza procesa je izrada završne obloge. To je obično faza u kojoj Vi, kupci imate najviše želja i stoga je važna dobra i kvalitetna komunikacije između Vas i majstora.
Obloga za kamine se izrađuje od kalcij-silikatnih izolacijskih ploča. To su posebne ploče za vanjsko oblaganje kamina koje podnose temperature do čak 1000 °C.

Kalcij silikatne ploče imaju široku primjenu u elektroenergetici, metalurgiji, petrokemiji, građevinarstvu, brodovima i drugoj opremi u području izolacije cijevi, zidova i krovova te protupožarne izolacije.

Prilikom ugradnje kamina, naš tim koristi proizvode njemačkog proizvođača SILCA. Silca je njemačka tvrtka koja je se zadnjih par godina nametnula kao jedini njemački proizvođač izolacijskih ploča i ostalih materijala otpornih na visoke temperature. Osim kalcij-silikatnih ploča, za izradu obloge se koristi dosta materijala (ljepilo, prajmer, glet masa itd.), a koji su to materijali i koja im je namjena prikazano je na sljedećoj ilustraciji.

Prikaz materijala potrebnih za ugradnju i primjenu istih

Kada se kombinira kvalitetno ložište s vrhunskim materijalima za ugradnju, rezultat je projekt koji je dugotrajan i omogućiti će vam mnogo lijepih i toplih trenutaka uz užarenu vatricu.

Dakle, to je ukratko bio vodič za čitav proces koji se naziva kupovina i ugradnja kamina na drva. Ukoliko vam i dalje nešto nije jasno ili jednostavno se želite upustiti u avanturu kupovine kamina na drva, naša korisnička služba će vas rado uslužiti i dati vam sve potrebne informacije.

Našu službu možete dobiti na broj telefona 063-480/059 ili na mail adresi info@svijetgrijanja.ba.